Mentionat in hrisoave domnesti inca din a doua jumatate a secolului al XIV-lea si, apoi, in 1490, in documente din vremea lui Stefan cel Mare, targul din nordul moldovei are un mister dulce, nedeslusit.
           „Folticenii sunt – scria Artur Gorovei în monografia ce le-o consacra, monografie încununată cu un premiu al Academiei Române – o transformare în oraş a unor sate care existau bine întemeiate, de pe la 1400 şi încă de mai înainte; dar cum am putea să-i socotim vechimea lui numai din 1700, când domnitorul ţării a îngăduit unui proprietar să perceapă nişte taxe de la o categorie de indivizi,cari veneau sa se stabilească pe moşia lui şi cari au construit căteva locuinte pe marginea unui drum devenit stradă şi în continuarea caselor din satele înconjurătoare?Vechimea oraşului Folticeni se confunda cu vechimea satului Folticenii Vechi despre care vorbesc documentele de demult”.
           Fii acestor locuri fermecate s-au întors aici mereu cu mare dragoste de locurile natale. Sadoveanu explica fenomenul la implinirea a 50 de ani de viata: "La Falticeni am baut apa vie a sufletului romanesc, pe care n-am uitat-o nici pana astazi. In ea se rasfrange pana la moarte taina sufletului meu."
           George Calinescu situa Falticeniul între cele mai bogate tezaure spirituale ale noastre dupa Bucuresti si Iasi. In adevar, oraşul este marcat de personalităţi de prim rang: scriitori (Creanga, Sadoveanu, Lovinestii, Anton Holban), actori (Matei Milo, Jules Cazaban, Birlic), oameni de stiinta (Mihai Bacescu, Dimitrie Leonida), artisti plastici (Aurel Baiesu, Stefan Soldanescu, Dimitrie Harlescu) şi înca mulţi alţii care au facut din „locul unde nu s-a întâmplat nimic”  una din zonele cele mai fertile ale culturii romaneşti.
           Istoria muzeistica a orasului incepe inca din 1914, cand un grup de “entuziaşti” printre care si profesorul V. Ciurea intemeiază la Falticeni primul muzeu al orasului, care este si unul dintre primele din tara.Treptat, oraşul işi îmbogăţeste patimoniul muzeistic si astfel, ia naştere Muzeul Apelor, Muzeul de Arta „ Ion Irimescu", Casa Memoriala ,,Mihail Sadoveanu", Galeria oamenilor de seama.
           Aproape fiecare oras are astazi o istorie a sa , adevarata sau falsa, mai ampla sau mai putin ampla, ramasa in arena trecutului sau imortalizata in eternitate…. Istoria ramane un martor tacut , dar tacerea ei capata intelesuri tainice, lipsite de echivocuri. Lumea de ieri, lumea de azi si cea de maine sunt doar alte cuvinte pentru istorie, adevar si marturie, iar Falticeniul se supune acestei legi impuse de Cicero: “Sa nu spuna nimic fals, sa nu ascunda nimic adevarat….”

 
   
 
Turul virtual al Galeriei Oamenilor de Seama din Falticeni
 
tur