Vasile Lovinescu
, critic literar si filosof esoteric roman, elev al celebrului filosof francez Rene Guenon. S-a nascut pe 17 decembrie in Falticeni, ca fiu mai mare al lui Octav Lovinescu, avocat, si al Anei Cetateanu. Tatal, frate cu criticul literar Eugen Lovinescu, se tragea din comuna Radaseni, iar mama din localitatea Subcetate, avand in ascendenta pe Ion Budai-Deleanu.Scriitorul a mai avut doi frati: Octav, avocat (1913-1945), si Horia, dramaturg (1917-1983).Copilaria in Falticeni, pe atunci un targ patriarhal, i-a fost normala, "adica fabuloasa", cum va spune scriitorul insusi
            Scoala primara si gimnaziul le urmeaza in "urbea natala", la gimnaziul "Alexandru Donici", unde bunicul sau, Vasile, era profesor si director.
            In 1920 se muta la Bucuresti, unde tatal sau era avocat la diverse firme, Vasile Lovinescu urmeaza liceul la Colegiul "Sfantul Sava". Dupa revenirea familiei in Falticeni, el ramane in Capitala, unde face Facultatea de Drept, nu pentru ca ar fi avut vreo inclinatie pentru aceasta disciplina, ci pentru a ramane in profesia tatalui sau. Publica in anii '30 numeroase articole si eseuri in reviste ca: Viata Literara, Viata Romaneasca, Adevarul Literar si Artistic, Credinta, Familia, Azi, Vremea, etc. - ca si cateva traduceri din limbile germana, franceza si engleza.
            Isi incepe corespondenta cu Rene Guenon, retras la Cairo, care va dura neintrerupt pana in 1940, in paralel cu o meditatie sustinuta asupra cartilor lui si a marilor texte ale esoterismului universal. In 1945 se casatoreste cu Steliana-Victoria Paunescu
            Inca din 1964, Vasile Lovinescu isi reia scrisul, resimtind nevoia de a fixa adevarurile traditionale care, transmise numai oral, riscau sa se dilueze sau chiar sa se piarda.
Asa se incheaga intre 1964-1972 cele doua studii, "Al patrulea hagialac"(despre universul romanului lui Mateiu Caragiale, Craii de curtea veche, si "Creanga si Creanga de Aur", o interpretare ezoterica a basmelor lui Ion Creanga.
            Scriitorul se retrage definitiv la Falticeni, in casa parinteasca de pe Strada Sucevei, devenita intre timp Galeria Oamenilor de Seama (1972), prin donatia si grija sotiei sale .
            Se stinge pe 14 iulie 1984.

            Dupa decembrie 1989 apar in periodice numeroase fragmente din opera lui Vasile Lovinescu si diferite prezentari ale omului si operei (Caiete Critice, Romania Literara, Steaua, Cotidianul LAI, Timpul, Manuscriptum, Cronica, Echidistante, etc.).

Alte date:

Biografia lui Vasile Lovinescu pe site-ul editurii Rosmarin
Facsimilul unei scrisori trimisa de Rene Guenon lui Vasile Lovinescu